Ελλάδα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φοιτητών
Περίπου 51.000 παιδιά φοιτούν στο εξωτερικό οι σπουδές των οποίων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στοιχίζουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως
Του Αποστολου Λακασα
Οι νομισματικές ισοτιμίες ευνοούν τη φοιτητική μετανάστευση από την Ελλάδα! Παρά την οικονομική κρίση, που αποτελεί τροχοπέδη για ενδεχόμενα οικογενειακά «ανοίγματα», πολλοί Ελληνες 18χρονοι επιλέγουν να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μάλιστα, η πτώση της αξίας της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ ενισχύει το κύμα «φοιτητικής μετανάστευσης» προς τη Βρετανία, πρώτο προορισμό των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό.
Γενικά, η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος στην Eυρωπαϊκή Eνωση «εξαγωγέας» φοιτητών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου 51.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών. Ταυτόχρονα, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ καταβάλλεται ετησίως για σπουδές στο εξωτερικό, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Κατ’ απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει 51.138 φοιτητές στο εξωτερικό και βρίσκεται στην έκτη θέση. προηγείται η Νότιος Κορέα (98.103 φοιτητές) και ακολουθούν η Γερμανία (61.845), η Ιαπωνία (61.437), η Γαλλία (57.231) και η Τουρκία (54.381). Ομως, εάν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, καθώς σε ένα εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού.
Σήμερα, η «Κ» παρουσιάζει ορισμένες βασικές πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν τις σπουδές στο εξωτερικό.
Η Βρετανία παραμένει πάντα η πρώτη επιλογή
Τα πανεπιστήμια της Βρετανίας προτιμούν οι περισσότεροι Ελληνες που «μεταναστεύουν» για σπουδές στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, σχεδόν ένας στους πέντε φοιτητές από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βρετανικά πανεπιστήμια είναι Ελληνας. Με βάση τα στοιχεία του οδηγού των Times για το 2007 (Good University Guide), περίπου 7.500, το 18,5% του συνόλου των προπτυχιακών φοιτητών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βρετανικά ιδρύματα, είναι Ελληνες. Σε απόλυτους αριθμούς μόνο η Κίνα ξεπερνά την Ελλάδα με 17.500 προπτυχιακούς φοιτητές. Ο αριθμός των Ελλήνων, μάλιστα, είναι πολύ μεγαλύτερος αφού αρκετοί κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά ιδρύματα, ενώ κάποιοι άλλοι που διακόπτουν τη φοίτησή τους παραμένουν στη χώρα είτε για λόγους εργασίας είτε για άλλο λόγο. Με τα δεδομένα αυτά ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Βρετανία υπολογίζεται στις 20.000.
Στη Βρετανία λειτουργούν 116 πανεπιστήμια και 53 κολέγια - ινστιτούτα ανώτατης εκπαίδευσης που ποικίλλουν σε αριθμό προγραμμάτων σπουδών. Το ετήσιο κόστος φοίτησης για προπτυχιακές σπουδές έχει αυξηθεί στις 3.125 λίρες σε όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια (στα ιδρύματα της Ουαλλίας και τη Σκωτίας είναι 1.250 λίρες ετησίως). Για τα μεταπτυχιακά το κόστος είναι υψηλότερο και κυμαίνεται από 3.200 έως και τις 8.000 λίρες. Βέβαια, τα περιζήτητα μεταπτυχιακά από σχολές Business (κυρίως στη διοίκηση επιχειρήσεων - το γνωστό MBA) είναι ακριβότερα, με το κόστος να κυμαίνεται έως και 20.000 λίρες. Ως προς τη ζήτηση για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, οι περισσότεροι επιθυμούν να σπουδάσουν Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ ακολουθούν η Νομική, η Ιατρική, η Ψυχολογία και η Αγγλική Φιλολογία. Οι περισσότεροι επιλέγουν τα βρετανικά ιδρύματα για σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και σε άλλους κλάδους της Οικονομίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών και τις προϋποθέσεις εισαγωγής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλεκτρονική διεύθυνση της υπηρεσίας UCAS (Universities and Colleges Admissions Service - www.ucas.com) και τις ιστοσελίδες των ίδιων των πανεπιστημίων. Επίσης, για περισσότερες πληροφορίες στην Αθήνα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Βρετανικό Συμβούλιο (Πλατεία Κολωνακίου 17, τηλ: 210-3692333).
Φυσικά, μία καλή εικόνα για τη θέση του κάθε πανεπιστημίου προσφέρουν οι πίνακες των Times, μέρος των οποίων παρουσίαζει η «Κ» (περισσότερα στον Οδηγό Σπουδών The Times Good University Guide, www.studysmart.gr). Η γενική εικόνα του 2008 φέρνει πρώτη την Οξφόρδη και κατόπιν το Κέμπριτζ. Με βάση τα κριτήρια, η Οξφόρδη προηγείται ως προς την ικανοποίηση των φοιτητών, τις κατατάξεις πτυχίων, τις δαπάνες για βιβλιοθήκες και για άλλες εγκαταστάσεις ανά φοιτητή. Το Κέμπριτζ έχει καλύτερη βαθμολογία ως προς την ποιότητα της έρευνας, τα κριτήρια εισαγωγής, την αναλογία φοιτητών / προσωπικού.
Βέβαια, εκτός από το επίπεδο του πανεπιστημίου, ο «μετανάστης» φοιτητής πρέπει να σκεφθεί και τη στέγαση και τη διαμονή του. Kαλή επιλογή είναι και η πανεπιστημιακή εστία. Γενικά, το κόστος διαβίωσης ποικίλλει, με το Λονδίνο, εύλογα, να είναι η ακριβότερη πόλη. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περί τις 7.000 με 8.000 λίρες για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Λονδίνο και 5.500 με 6.000 λίρες για περιοχές εκτός της βρετανικής πρωτεύουσας.
Παράδεισος για σπουδές η Αμερική
Οι ΗΠΑ προσελκύουν τους περισσότερους ξένους φοιτητές διεθνώς. Το 2008 φοιτούσαν σε αμερικανικά ΑΕΙ περίπου 624.000 «μετανάστες» φοιτητές. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αυξητική τάση.
Ενδεικτικά, το 2008 αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το 2007. Αντίστοιχα, άνοδος καταγράφεται και στον αριθμό των Ελλήνων φοιτητών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Σήμερα εκτιμάται ότι φοιτούν εκεί περίπου 1.000 προπτυχιακοί και 1.500 μεταπτυχιακοί Ελληνες, με τις οικονομικές σπουδές, τη διοίκηση επιχειρήσεων και θετικές επιστήμες να είναι υψηλά στην προτίμησή τους.
Υπάρχουν περίπου 2.500 ιδρύματα τετραετούς φοίτησης, 2.650 ιδρύματα που προσφέρουν το Associate Degree (συνήθως διετή πτυχία) και 4.900 ιδρύματα που προσφέρουν μικρότερης διάρκειας προγράμματα, τα οποία δεν οδηγούν τον υποψήφιο απαραίτητα στην απόκτηση πτυχίου. Η επιλογή των εισακτέων για τα ΑΕΙ δεν βασίζεται στους βαθμούς του λυκείου, αλλά σε συγκεκριμένα τεστ (SAT και ACT) για τα οποία κάθε πανεπιστήμιο θέτει τα δικά του βαθμολογικά όρια. Οι αιτήσεις και η αλληλογραφία γίνονται κατ’ ευθείαν με τα πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 21.000 έως 30.000 δολάρια, ανάλογα εάν ο ενδιαφερόμενος σπουδάσει σε κάποιο πολιτειακό κολέγιο ή πανεπιστήμιο (πιο οικονομικό) ή σε κάποιο ιδιωτικό κολέγιο ή πανεπιστήμιο (πιο ακριβή επιλογή). Σε μία μέση περιοχή το ενοίκιο ενός σπιτιού τριών δωματίων είναι περίπου 800 με 1.000 δολάρια το μήνα. Στις μεγάλες πόλεις βέβαια η ζωή είναι κατά περίπου 30% ακριβότερη. Το φαγητό στα εστιατόρια των περισσότερων πανεπιστημίων στοιχίζει περίπου 1.500 με 2.000 δολάρια το εξάμηνο.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι από το Ιδρυμα Fulbright (Βασ. Σοφίας 6, τηλ: 210-7241811-2) και από την Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22, τηλ: 210-3629886).
Οι σταθερές αξίες Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία
Δεν είναι λίγοι οι Ελληνες που επιλέγουν να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί το κύμα προς βουλγαρικά και ρουμανικά πανεπιστήμια. Ενδεικτικά:
• Στα γερμανικά ΑΕΙ σπουδάζουν πάνω από 5.500 Ελληνες (μεταξύ αυτών 3.000 ομογενείς στη Γερμανία και 2.500 Ελληνες φοιτητές από Ελλάδα). Υπάρχουν περίπου 350 ΑΕΙ . Αυτά διακρίνονται στα πανεπιστήμια που συμπεριλαμβάνουν και τεχνολογικά πανεπιστήμια, στα πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών που εστιάζουν στην εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση και τις Σχολές Καλών Τεχνών και Μουσικής και Κινηματογράφου. Τα περισσότερα χρηματοδοτούνται από το κράτος. Ωστόσο, μερικά ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας καθιέρωσαν την εισαγωγή περιορισμένου ύψους διδάκτρων (500 ευρώ ανά εξάμηνο). Στα ΑΕΙ, όλοι οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν ένα Τέλος Συνέχισης Σπουδών, το οποίο κυμαίνεται συνήθως από 100 έως 150 ευρώ το εξάμηνο. Οσον αφορά στα έξοδα διαβίωσης, υπολογίζονται κατά μέσο όρο στα 650 ευρώ το μήνα. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γερμανίας διαθέτουν φοιτητικές εστίες με το κόστος διαμονής σε δωμάτιο να κυμαίνεται από 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Πληροφορίες στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, τηλ: 210-3608171) και στο
www.daad.gr
• Στη Γαλλία φοιτούν περίπου 2.000 Ελληνες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Υπάρχουν 90 δημόσια πανεπιστήμια και 230 ανώτερες σχολές. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν δίδακτρα, αλλά οι φοιτητές πληρώνουν για την εγγραφή τους από 150 έως 600 ευρώ ετησίως ανάλογα με το επίπεδο σπουδών. Οι ιδιωτικές σχολές έχουν δίδακτρα από 3.000 έως 12.000 ευρώ. Το κόστος ενοικίου κυμαίνεται περί τα 800 ευρώ και στο Παρίσι αρχίζει από 1.200 ευρώ. Πληροφορίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, τηλ: 210-3398653).
• Στην Ιταλία η ανώτατη εκπαίδευση είναι δομημένη σε ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση (με 83 ιδρύματα) και τη μη πανεπιστημιακή εκπαίδευση (σχολές τεχνών-σχεδίου κ.ά.). Η εγγραφή στο πανεπιστήμιο είναι ελεύθερη, εκτός από τους κύκλους σπουδών περιορισμένης πρόσβασης (π.χ. Ιατρική), για τους οποίους απαιτείται η επιτυχία σε εξετάσεις . Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ ετησίως και το μηνιαίο κόστος ζωής (συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου) από 1.000 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με την πόλη. Πληροφορίες στο Μορφωτικό Ινστιτούτο της Ιταλίας στην Ελλάδα (210-5242646) και την Ιταλική Πρεσβεία (210-3617260).
κανένα σχόλιο