Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αριστοτέλης Κατράνης είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ. Έχει ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας και την προωθούμενη απαγόρευση των μετρητών χρημάτων στις συναλλαγές.
16 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:51 π.μ.
Ὑπάρχει δυνατότης νομικῆς ἀντιδράσεως σὲ περίπτωση ποὺ τὸ νομοσχέδιο ψηφισθεῖ ὡς ἔχει;
16 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:50 μ.μ.
Ως προς το σκέλος του δικαιώματος συμμετοχής στις τοπικές εκλογές, υπάρχουν ισχυρά νομικά επιχειρήματα περί της αντισυνταγματικότητας, που μπορούν να προβληθούν σε οποιαδήποτε ένδικη διαφορά σχετιζόμενη με την εκλογική διαδικασία.
Ως προς το σκέλος της απονομής ιθαγένειας, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω της γενικής διατύπωσης της οικείας συνταγματικής διάταξης, σύμφωνα με την οποία "Έλληνες πολίτες είναι όσοι έχουν τα προσόντα, που ορίζει ο νόμος". Δεν δίνεται όμως ένα σαφές κριτήριο για τα προσόντα αυτά και επομένως θεωρητικά η συνταγματική εξουσιοδότηση προς το νομοθέτη είναι ευρύτατη. Προσωπικά, έχω κάποιες επιφυλάξεις για το εύρος της εξουσιοδότησης αυτής, αλλά πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα, με το οποίο θα ασχοληθούμε εκτενέστερα το προσεχές διάστημα, καθώς προέχει να επισημανθούν τα "τρωτά" σημεία και να γίνουν οι μεγαλύτερες δυνατές βελτιώσεις στο προσχέδιο.