Υπόθεση σκόπιμης διόγκωσης του δημοσίου ελλείμματος: Άσκηση ποινικής διώξης σε στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ





 Ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα ενάντια στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, στον προϊστάμενο Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών και στην προϊσταμένη της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημόσιου.
Οι εισαγγελείς άσκησαν συγκεκριμένα ποινική δίωξη σε βάρος:
-Του πρώην πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου
-Του προϊσταμένου της διεύθυνσης Εθνικών λογαριασμών Κων/νου Μορφέτα
-Της προϊσταμένης της ειδικής διεύθυνσης Στατιστικών ερευνών Ασπασίας Ξενάκη, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών. Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.
Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.
Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο. Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, (καθηγήτριας) Ζωής Γεωργαντά περί διογκωμένου ελλείμματος το 2009, προκειμένου να επιβληθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από περίπου έναν χρόνο η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε σταλεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Πεπόνης και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης έκριναν ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης. Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.
———————————————–
Πυρά Παπανδρέου κατά οικονομικών εισαγγελέων
Την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε η πρόταση των οικονομικών εισαγγελέων για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού:
«Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε σχετικό με τα στατιστικά στοιχεία ερώτημα, στις 26 Απριλίου 2012, τονίζει ότι:
“Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95.
Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις.”
Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες.
Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.
Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς “βλέπουν” πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία».

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply