Κριτική στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας ασκεί έκθεση του τμήματος Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το πλήρες κείμενο)



Merkel-Lagarde01-07august2013
Σε έκθεση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα και στη συνέχεια ‘κατέβηκε’ από το διαδίκτυο, αναφέρεται δημοσίευμα στο μπλογκ των FINANCIAL TIMES (“The Mystery of EU Economic Study Criticizing Berlin”).
Η έρευνα φέρεται να καταδικάζει τη γερμανική πολιτική λιτότητας που ευθύνεται για την εμβάθυνση της λιτότητας σε δοκιμαζόμενες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES το γεγονός ότι η έρευνα που τιτλοφορείται “Fiscal consolidation and spillovers in the Euro area periphery and core” αποσύρθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα της Επιτροπής είναι ύποπτο, δεδομένου ότι τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν όσα πολλοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν, δηλαδή ότι η ταυτόχρονη υιοθέτηση της λιτότητας από το σύνολο της ευρωζώνης οδήγησε σε σκληρή ύφεση που έπληξε με μεγαλύτερη σκληρότητα τις αδύναμες οικονομίες του γκρουπ.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Γερμανία είχε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο να δαπανήσει σε υποδομές και επενδύσεις τα τελευταία τρία χρόνια, από ό,τι άλλες χώρες της ευρωζώνης, σε μια περίοδο που απολάμβανε ρεκόρ χαμηλού κόστους δανεισμού.  Το γεγονός ότι αποφάσισε να περικόψει τις δαπάνες της λειτούργησε αρνητικά για την ανάπτυξη στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης, που δεν είχαν περιθώριο ευελιξίας για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Η προσαρμογή της περιφέρειας επιδεινώθηκε από τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας των οικονομιών του πυρήνα (Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία) καθώς επιδεινώθηκε ο όρος του χρέους ως προς το ΑΕΠ των κ-μ που ακολουθούσαν κάποιο πρόγραμμα.
Η καινοτομία της έκθεσης έγκειται στο ότι η αρνητική κριτική που ασκείται στο Βερολίνο δεν είναι αναμενόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πρόκειται για κριτική της ίδιας της πολιτικής της λιτότητας που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν οι αδύναμες οικονομίες και που η έκθεση κρίνει απαραίτητη, ούτε για μια παραδοχή λάθους παρεμφερής με την αντίστοιχη του ΔΝΤ, συνιστά ωστόσο σκληρή κριτική του βασικού ρυθμιστή της κρίσης στην ευρωζώνη στο απόγειό της.




Κατόπιν αντιδράσεων η έκθεση ανέβηκε ξανά στο διαδίκτυο.  Δείτε παρακάτω το πλήρες κείμενο της έκθεσης:

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply