Της «γειτονιάς» ημών εμπιμπραμένης …




του Μιχάλη Ιγνατίου
Ουάσιγκτον 

Παρακολουθώντας την κυριακάτικη συνεδρίαση της Βουλής που ασχολήθηκε με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της δικομμα­τικής κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με κυρίευσε απογοήτευση -θα έλεγα στα όρια της κατάθλιψης- και σας ομιλώ με όση ειλικρίνεια διαθέτω. Τούτος ο τό­πος δεν έχει καμία ελπίδα να προοδεύσει. Η κακομοιριά των πολιτικών μας και η απουσία κάθε σχεδιασμού για την Ελλά­δα και τους πολίτες της -ιδιαιτέρως τη νεολαία, που μαραζώνει- προδιαθέτουν προς μια μεγάλη τραγωδία...

Για τρεις μέρες «σκοτώνονταν» από τα έδρανα της Βουλής ως να μην είχαν τι άλλο να κάνουν, ως να μην είχαν άλλες υποχρεώσεις. Καθηλωμένοι μέσα και γύρω από τη Βουλή, οι τριακόσιοι εκλεγ­μένοι αντιπρόσωποι του λαού δεν προσέ­φεραν την παραμικρή υπηρεσία στη χώρα και στους πολίτες. Διότι η μοναδική τους έγνοια ήταν τα κομματικά οφέλη από την αψυχολόγητη ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρότασης μομφής. Τείνω να πι­στέψω ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας στόχευε να μαζέψει στο μαντρί τους δικούς του βου­λευτές, αρκετοί εκ των οποίων δείχνουν τάσεις ανεξαρτητοποίησης αυτονόμησης και... επανάστασης. Τι άλλο να φανταστώ και να υποθέσω; Οι λογικοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να εκμεταλλευτούν το τριή­μερο με τις οικογένειές τους... 

Έχω γράψει πολλές φορές ότι, ενώ εμείς τρωγόμαστε μεταξύ μας αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεφύ­γουμε από τη μέγκενη του Μνημονίου, στην ευρύτερη γειτονιά μας συμβαίνουν κοσμοϊστορικά γεγονότα που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στο μέλλον των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Οι Κούρδοι της Συρίας σημείωσαν σημαντικές νίκες εναντίον των ομάδων της Αλ Κάιντα, τις οποίες ενισχύει η Τουρκία, και κέρδι­σαν το θαυμασμό στην Ουάσιγκτον. Αυτό σημαίνει ότι κέρδισαν και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης; Πολύ πιθανό… 

Στο Ισραήλ επανήλθε ο σκληρός ακροδεξιός και φανατικός αντι-τούρκος Αβίγκνορ Λίμπερμαν. Η ανακοίνωση ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο αποχώρησε όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 14 του περασμένου Δεκεμ­βρίου, δεν χαιρετίστηκε ούτε στην Ουάσι­γκτον, η οποία ανησυχεί για το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστί­νιους, και πολύ περισσότερο δεν χαροποίησε την Άγκυρα. Ο Λίμπερμαν θεωρεί τους Τούρκους μεγάλους εχθρούς όσο και τους μισητούς του αντιπάλους της Χαμάς. 

Οι συνομιλίες της Δύσης με το Ιράν μπορεί να κατέληξαν σε αποτυχία στη Γενεύη, αλλά θα επαναληφθούν. Αυτός ο διάλογος από μόνος του είναι ανάθεμα για τον Νετανιάχου, ο οποίος με την επιστροφή του Λίμπερμαν νιώθει πιο δυνατός στη μάχη που δίνει για να εκτροχιάσει την αμερικανι­κή προσέγγιση με την Τεχεράνη. Σε απρό­σμενο σύμμαχό του αναδεικνύεται η απο­λυταρχική Σαουδική Αραβία η οποία είναι έτοιμη να συγκρουστεί διπλωματικά και με την Τουρκία, ο αρχηγός των μυστικών υπη­ρεσιών της οποίας διατηρεί στενότατη σχέ­ση με το Ιράν. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τον αδυσώπητο εμφύλιο στη Συρία και τη διαμάχη της Αιγύπτου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραμένει πιστός σύμμαχος του Μοχάμεντ Μόρσι. Η στάση του πρωθυπουργού της Τουρκίας βοήθησε σημαντικά στην αναθέρμανση των σχέσεων του Καΐρου με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η Συρία, εν τω μεταξύ, αποτε­λεί πηγή μεγάλων προβλημάτων για τον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας. 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο είναι καζάνι που κοχλάζει. Οι αγεφύρωτες διαφορές των πρωταγωνιστών και οι νέες συμμαχίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ υποβοη­θητικά για την Αθήνα και τη Λευκωσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο και στο Ισραήλ στο παι­χνίδι της ενέργειας που απαιτεί σκληρούς παίκτες όχι δουλοπρεπείς. 

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, η Λευκωσία δεν έχει κανένα λόγο να αποδεχτεί μεσοβέζικες διαπραγματεύσεις διότι η διεξαγωγή τους και μόνο εξυπηρετεί την Τουρκία και δεν ωφελεί καθόλου την κυπριακή υπόθεση. Άλλωστε, η κυβέρ­νηση του Ισραήλ τοποθετήθηκε επί του θέματος και έχει υπογραμμίσει πως τυχόν ανάμειξη της Άγκυρας στις κυπριακές υποθέσεις μετά τη λύση αποτελεί μέγα πρόβλημα στη συνεργασία του εβραϊκού κράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μεριά της πρέπει να επιδιώξει τη συνεννόηση στο εσωτερικό για να έχουν κέρδη η χώρα και ο λαός. Αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κονταροχτύπημα της Κυριακής μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αφορά μόνο στους αρχηγούς και τους πο­λιτικούς των τριών κομμάτων. Η συντριπτι­κή πλειοψηφία του λαού και λυπάται για το κατάντημα στο οποίο οδήγησαν την Ελλά­δα και οργίζεται αλλά και φοβάται τις συ­νέπειες του πολιτικού μίσους που αναδεί­χθηκε από την κυριακάτικη συνεδρίαση της Βουλής. Ας συνετιστούν, λοιπόν, διότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλή­σουν -ελπίζω και εύχομαι αυστηρά- και στα τρία κόμματα τον ερχόμενο Μάιο. 

e mail: mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-14-21/11/2013)
 
Αναδημοσίευση από: http://forapartida-forapartida.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7107.html#more

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply