Οι αναφορές του βιβλίου του Φαλτσιανί για τους μεγαλοφοροφυγάδες στην Ελλάδα



Κυκλοφόρησε με τίτλο «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» το βιβλίο του Γαλλοϊταλλού που «ξεσκέπασε» τους μεγαλοκαταθέτες της HSBC. Τι ακριβώς αναφέρει για τα 5000.000.000 € της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού
Το βιβλίο-βόμβα του Ερβέ Φαλτσιανί και του δημοσιογράφου Αντζελο Μινκούτσι, με τίτλο «Το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων» και υπότιτλο « Η λίστα Falciani σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, η αλήθεια από τον άνθρωπο που αποκάλυψε τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων», κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες και στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη.

Οι 286 σελίδες του είναι γεμάτες κατασκοπία, μυστικές υπηρεσίες, εικονικές απαγωγές, σκηνές θρίλερ, ψευδώνυμα ποδοσφαιριστών, κωδικούς offshore, εξωτικά νησιά, αλλά και μια σειρά από αποκαλύψεις για το πώς στήνεται το παιχνίδι με το ξέπλυμα χρήματος. Ο νεαρός Γαλοϊταλός μηχανικός πληροφορικής αποκαλύπτει πρώτη φορά ότι στα ταμεία των τραπεζών τα «καθαρά» χρήματα αναμειγνύονται με το χρήμα των φοροφυγάδων, των εμπόρων ναρκωτικών, των μαφιόζων και των εγκληματιών κάθε είδους. Οπως σημειώνει στο οπισθόφυλλο, συνυπάρχουν «άνθρωποι με ριγέ κοστούμια και αφεντικά με πολυβόλα πλάι πλάι, χωρίς διακρίσεις».

Σάλος
Το συγκεκριμένο βιβλίο, προτού κυκλοφορήσει, είχε προκαλέσει σάλο, γιατί αναφέρει στις σελίδες του τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τη μητέρα του Μαργαρίτα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει σημείωμα του εκδότη, στο οποίο αναφέρεται ότι για την «πληρότητα και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης ο εκδοτικός οίκος έχει χρέος δεοντολογικό και ηθικό, στο όνομα της αλήθειας, να παραθέσει την κατηγορηματική άρνηση της Μαργαρίτας Τσαντ Παπανδρέου σε κάθε εμπλοκή του ονόματός της με τις λίστες».

Γι' αυτόν τον λόγο (και για να γλιτώσει από πιθανές νομικές συνέπειες) ο εκδοτικός οίκος παραθέτει σχετική δήλωση του ΣΔΟΕ με ημερομηνία 12/11/2014. Ωστόσο, το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου είχε εμπλέξει ενώπιον της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο οποίος ανασκεύασε αργότερα (διαψεύδοντας τον... εαυτό του), όταν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού. Η κυρία Παπανδρέου έχει στραφεί δικαστικά και εις βάρος εφημερίδων -της «δημοκρατίας» και άλλων-, που απλώς αναδημοσίευσαν τα κοινοβουλευτικά πρακτικά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και μηνυτήρια αναφορά του πρώην βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου, που ζητά να ελεγχθεί αν είχαν πει την αλήθεια ή είχαν ψευδορκήσει τα αρμόδια στελέχη του ΣΔΟΕ.

Η πρώτη αναφορά στο βιβλίο για την Ελλάδα γίνεται στη σελίδα 24. Εκεί, αναφερόμενος στους αγώνες της Φόρμουλα 1 τον Μάιο του 2012 στο Μόντε Κάρλο και στην αθέατη πλευρά τους, ο Φαλτσιανί αναφέρει: «Την ίδια εποχή η Ευρώπη διέρχεται την πιο βαριά οικονομική κρίση μετά τα χρόνια της Μεγάλης Υφεσης. Η Ελλάδα πεινάει, η παιδική θνησιμότητα αυξάνεται μαζί με τον αριθμό των οικογενειών που ζουν εξαθλιωμένες από τη φτώχεια, τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν γάζες και φάρμακα».

Και πολύ παρακάτω, στη σελίδα 121, σκάει η βόμβα. Με υπότιτλο «Οι χρυσοί πελάτες», ο Φαλτσιανί γράφει μεταξύ άλλων: «Οι καταθέσεις στην HSBC της Γενεύης μπορεί να είναι χιλιάδες, ωστόσο η τράπεζα στήριζε τα πραγματικά κέρδη της σε περίπου 60 πελάτες της. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας, ο Εμίλιο Μποτίν, ιδιοκτήτης της τράπεζας Santander μέχρι τον θάνατό του, στις 10 Σεπτεμβρίου 2014, ήταν ένας από τους πελάτες της HSBC της Γενεύης. Η μητέρα του Ελληνα πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου επίσης διατηρούσε έναν λογαριασμό 500.000.000 ευρώ».

Επίσης, στη σελίδα 177, με τον υπότιτλο «Η ελληνική παρωδία», αναφέρει: «Στις αρχές του 2014 είχα μια συνάντηση στο Παρίσι με τον Κώστα Βαξεβάνη, τον εκδότη και διευθυντή του ελληνικού περιοδικού "Hot DOC". Αυτό που κυρίως τον ενδιέφερε ήταν περιπτώσεις όπως αυτή της πρώην συζύγου ενός υπουργού Οικονομικών ή της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου... Το 2010 υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ. Παρέδωσε στην κυβέρνηση της Αθήνας τη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών της HSBC. Το 2011 επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη σωτηρία της Ελλάδας τέθηκε ο Σαρκοζί, ο οποίος είχε τη λίστα εκείνη και, γνωρίζοντας τα ονόματα, μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στον Παπανδρέου. Ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε συναινέσει στην ανάληψη των διαπραγματεύσεων από το Γάλλο Πρόεδρο. Και οι δύο χώρες επιθυμούσαν να διατηρήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές και να αποτρέψουν τον κίνδυνο αποσταθεροποίησής τους εξαιτίας του χρέους της Ελλάδας. Οπως είχε συμβεί και στις ΗΠΑ, η λίστα της HSBC χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού και ως διαπραγματευτικό χαρτί».

Η «μπηχτή» για το κουκούλωμα και η αγωγή
Η τελευταία αναφορά στη χώρα μας γίνεται στη σελίδα 201: «Είναι μια κατάσταση που φυσικά δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Αργεντινή δεν θέλησαν ποτέ να ερευνήσουν σε βάθος τις λίστες των φοροφυγάδων της HSBC...»
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι αγωγή κατά του Ερβέ Φαλτσιανί έχει καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας τότε ότι «η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι ίσως ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση άθλιων συκοφαντιών». Στην αγωγή αναφέρει ότι ο Ερβέ Φαλτσιανί εξυπηρετεί «σκοπούς τυχοδιωκτικού πλουτισμού και εξυπηρέτησης πάσης φύσεως σκοπιμοτήτων». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η εκδίκασή της...

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply