Η βρετανική και η ευρωπαϊκή σημαία σε κτίριο του Ουέστμινστερ. Θα αναδιατυπωθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. το 2017. |
Reuters, AFP
Τη διατύπωση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. αποφάσισε να αλλάξει η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία αυτή την περίοδο προωθεί την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ύστερα από τη χθεσινή παρότρυνση της βρετανικής Εκλογικής Επιτροπής. Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στα τέλη του 2017. Ο Κάμερον υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. με την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτές κάποιες προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.
Αρχικά, η πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης προέβλεπε να τεθεί ένα ερώτημα στους ψηφοφόρους που θα μπορούσε να απαντηθεί με ένα «ναι» ή με ένα «όχι». «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;» κλήθηκαν να διερωτηθούν οι Βρετανοί με βάση την αρχική διατύπωση. Υστερα από έρευνα της ανεξάρτητης υπηρεσίας της Εκλογικής Επιτροπής, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ένα τμήμα της βρετανικής κοινής γνώμης διαφωνεί ως προς τον τρόπο που τέθηκε το ερώτημα και εκφράζει ανησυχία για την πιθανή έλλειψη νομιμότητας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος – ιδιαίτερα εάν το αποτέλεσμα επικύρωνε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.
Ορισμένοι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση των 28 τόνισαν ότι είναι άδικο η εκστρατεία τους να εκπέμπει αρνητισμό λόγω του «στίγματος» του «όχι», σε σύγκριση με το πιο θετικό πρόσωπο που θα προβάλουν οι υποστηρικτές του «ναι». «Αν και οι ψηφοφόροι κατανόησαν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ορισμένοι αισθάνονται ότι η επιλογή των λέξεων δεν είναι ισορροπημένη, και γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη προκατάληψης», σχολίασε η επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής Τζένι Γουάτσον.
Επειτα από δημόσια διαβούλευση, η Επιτροπή πρότεινε στην κυβέρνηση να αλλάξει τη διατύπωση του ερωτήματος και τις δύο πιθανές απαντήσεις στο δημοψήφισμα. «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;» θα γράφει το ψηφοδέλτιο. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο φράσεις: «Να παραμείνει (η Βρετανία) μέλος της Ε.Ε.» ή «Να φύγει από την Ε.Ε.». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κάμερον σχολίασε ότι η συμβουλή της Εκλογικής Επιτροπής θα ακολουθηθεί και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα τροποποιηθεί. «Ο στόχος του πρωθυπουργού ήταν πάντα να δώσει στους πολίτες μία απλή, καθαρή επιλογή, και πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη σημερινή πρόταση της Εκλογικής Επιτροπής», είπε η εκπρόσωπος. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει το ζήτημα τη Δευτέρα, που είναι και η πρώτη ημέρα εργασιών μετά τη θερινή διακοπή λειτουργίας.
Την ικανοποίησή του για την αλλαγή του ερωτήματος εξέφρασε ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αμφέβαλλε καθόλου για τη «μεγάλη σύγχυση» που θα δημιουργούσε το «ναι» και το «όχι», ενώ καλωσόρισε τη νέα επιλογή, η οποία βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση». Η επίσημη εκστρατεία του Φάρατζ για την προώθηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα εγκαινιασθεί την Παρασκευή. Νέο κύκλο διπλωματικών επισκέψεων στην Πορτογαλία και στην Ισπανία θα πραγματοποιήσει, επίσης την Παρασκευή, ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υποστηρίξουν τις βρετανικές προτάσεις που αφορούν κυρίως τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας για τους μετανάστες με καταγωγή από χώρες της Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή δέσμευση για όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση των κρατών-μελών.
(Η Καθημερινή, 02.09.2015)
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.
κανένα σχόλιο