Εθνική σύνταξη 390 ευρώ και αναλογική βάσει των εισφορών - Μειώσεις στους ήδη συνταξιούχους λόγω επαναπροσδιορισμού
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (αριστερά) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη (δεξιά) και τον υπουργό Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (INTIME NEWS) |
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της κοινής συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ-ΚΥΣΚΟΙΠ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι παρουσίασε τις απόψεις για το Ασφαλιστικό, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν συντάξεις φιλοδωρήματα.
«Δεν συζητήθηκε το Ασφαλιστικό. Παρουσίασα τις προτάσεις μου για το ότι χρειάζεται μία δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που θα το κάνει δίκαιο και που θα εξασφαλίζει ότι οι συντάξεις θα είναι αξιοπρεπείς, όχι συντάξεις-φιλοδωρήματα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Αλλά οι κυβερνητικές αποφάσεις επ' αυτού θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες» τόνισε.
Ερωτηθείς εάν κατέθεσε πρόταση να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, απάντησε: «Όχι βέβαια» και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πει τίποτα που αφορά μειώσεις, όλες οι προτάσεις μας αφορούν ακριβώς τον εξορθολογισμό».
«Έχουμε πει, λοιπόν, ότι οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, δεν θα κάνουμε» σημείωσε για να προσθέσει ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε να εξαφαλίσει και την επιβίωση για το μέλλον και συντάξεις που να μην είναι συντάξεις-φιλοδωρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από συμμετέχοντες στη σύσκεψη, προγραμματίζεται Υπουργικό Συμβούλιο για την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα αποφασιστεί πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.
Νωρίτερα το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοέμβριου προανήγγειλε με δηλώσεις του ο κ. Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι εισήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει διπλή σύνταξη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για κατάργηση μέσω.. ενοποίησης των επικουρικών συντάξεων σημειώνοντας πως «οι επικουρικές συντάξεις είχαν λόγο ύπαρξης στο παρελθόν όταν έμπαιναν μόνο εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων στο τέλος έβαζε τα λεφτά το κράτος. Τις ενοποιούμε με τις κύριες για να σωθούν. Δεν καταργούνται, αλλά περιλαμβάνονται στις κύριες συντάξεις».
Για την εθνική σύνταξη είπε πως «πρέπει να κρατήσουμε τη βασική ιδέα της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Στο μέλλον θα είναι ίδιο για όλους, 60% του μέσου εισοδήματος, που σήμερα είναι 390 ευρώ».
Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πάμε «σε οριζόντιες μειώσεις αλλά σε εφαρμογή ίδιων κανόνων για υπολογισμό σύνταξης και εισφορών. Αυτό δεν οδηγεί αναγκαστικά σε μειώσεις. Σε αυτή τη φάση λόγω του μνημονιακού στόχου και της εκτροπής του συστήματος θα βάλουμε ποσοστά που ίσως οδηγήσουν σε μειώσεις».
Υπογράμμισε δε πως «κάποιοι από τους ήδη συνταξιούχους θα υποστούν μειώσεις στις συντάξεις τους», καθώς όπως είπε «οι σημερινές συντάξεις θα επαναπροσδιοριστούν».
Ο κ. Κατρούγκαλος τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων που είναι πρόταση της επιτροπής αλλά συμπεριλαμβάνεται και στο μνημόνιο, αρκεί να είναι λειτουργική η ενοποίηση ενώ απέρριψε τη σύνδεση της σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια
Ο υπουργός εργασίας κατέληξε πως «κάθε μήνα είναι ένα μαρτύριο για να βρεθούν τα χρήματα για τις συντάξεις».
«Πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στον Νοέμβριο για να είμαστε συνεπείς με το Μνημόνιο», πρόσθεσε.
(Το Βήμα, 20.10.2015)
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.
κανένα σχόλιο