Τι οδήγησε την Ηλεκτρονική Αθηνών στην πτώχευση

Λουκέτο στη μοναδική ελληνική εταιρία του κλάδου





Toυ Δημήτρη Χαροντάκη

Αθήνα
Ο εξοντωτικός ανταγωνισμός των Dixon's και της Media Markt, η παρατεταμένη ύφεση των 7 χρόνων, η απουσία τραπεζικού συστήματος και τα capital controls, ήταν αρκετά για να διαμορφώσουν ένα εφιαλτικό περιβάλλον στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών και να οδηγήσουν στην καταστροφή την Ηλεκτρονική ΑΕ, την μοναδική μεγάλη ελληνική εταιρεία του κλάδου.

Μαζί με την «εξαΰλωση» των επιχειρηματικών φιλοδοξιών του κ. Γιάννη Στρούτση, ο οποίος το 2008 απέβλεπε να κατακτήσει την τρίτη θέση στην ευρωπαική αγορά, οδηγήθηκαν στην ανεργία και 450 εργαζόμενοι - οι οποίοι ωστόσο έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους, πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, το δώρο Πάσχα και το αναλογούν επίδομα αδείας, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπράξουν στο ακέραιο τις αποζημιώσεις τους.

Η αγωνία τους εμφανής το μεσημέρι της Πέμπτης στον όγδοο όροφο του ΕΒΕΑ, οι φωνές και η οργή τους συνέπεια της απόγνωσης και κυρίως του σοκ που δέχθηκαν από την αιφνίδια ανακοίνωση της πτώχευσης. Μία οικογενειακή επιχειρηματική ιστορία που άρχισε πριν από 60 χρόνια καταστράφηκε στα «άπατα νερά» της οικονομικής ύφεσης. Ο κ. Στρούτσης εμφανώς τρακαρισμένος, μόνος του στο πάνελ της μεγάλης αίθουσας του ΕΒΕΑ  - ένας άνθρωπος κατά τεκμήριο συντηρητικός και χωρίς ιδαίτερη σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας - άρχισε να εξιστορεί την οικογενειακή επιχειρηματική ιστορία.

 Κι ήταν την στιγμή που φτάνοντας στο 2008 επιχείρησε να εξηγήσει την «έφοδο στο ουρανό» της ευρωπαικής επιχειρηματικότητας, όταν δεκάδες (πρώην πλέον) εργαζόμενοι των καταστημάτων τους φωνάζοντας και διαμαρτυρόμενοι - γιατί συνέβη ξαφνικά και γιατί δεν προσήλθε στην τριμερή συνάντηση του υπουργείου Εργασίας - γέμισαν την αίθουσα. Το λιγότερο που συνέβη ήταν να διακοπεί άδοξα η συνέντευξη  - είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρηματίας πτωχευμένης επιχείρησης να δίνει συνέντευξη τύπου για να εξηγήσει για ποιο λόγο επήλθε το μοιραίο - η συνέχεια σίγουρα ήταν η πιο δύσκολη στιγμή του κ. Στρούτση.

Κυκλωμένος από απελπισμένους εργαζόμενους και συνδικαλιστές προσπαθούσε να τους εξηγήσει. Ποιος όμως μπορούσε να ακούσει και γιατί σε τελευταία ανάλυση, όταν η απόγνωση των ανθρώπων που σε ένα βράδυ βρέθηκαν στην ανεργία και τα παγωμένα πρόσωπα αρκετών «ζωγράφιζαν» σε ασπρόμαυρο φόντο την κοινωνική κρίση.

Εν πάση περιπτώσει το σύνολο των οφειλών της Ηλεκτρονικής ΑΕ ανέρχονται στα 85,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της 30 Ιουνίου 2015, εκ των οποίων περίπου τα 50 εκατ. ευρώ οφείλονται στις τράπεζες και υπόλοιπα σε προμηθευτικές επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόταν. Από το περιβάλλον του του κ. Στρούτση έγινε γνωστό ότι οι εξασφαλίσεις είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα εμπορεύματα μαζί με τα μετρητά υπολογίζονται σε 4,5 - 5 εκατ. ευρώ - από την εκποίηση των οποίων το 25% σύμφωνα με τη νομοθεσία θα εισπραχθεί από τους εργαζόμενους - και ό,τι αξίζει το εμπορικό σήμα «Ηλεκτρονική».

Στο υψηλότερο σημείο των πωλήσεων της βρέθηκε η εταιρεία στην οικονομική χρήση 1ηΙουλίου 2008 - 30 Ιουνίου 2009, όταν έφτασε στα 151,5 εκατ. ευρώ. Ηταν η εποχή που η Ηλεκτρονική ΑΕ είχε επεκταθεί στη Σερβία και την Κύπρο και είχε δημιουργήσει τις προυποθέσεις για την επέκταση της στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Βουλγαρία, την Αλβανία, αλλά και τη Ρουμανία, με την φιλοδοξία να αναδειχθεί από εθνικό σε ευρωπαικό παίκτη.

 Τότε όμως άρχιζε το μαρτύριο της οικονομικής κρίσης, στην οποία βρίσκεται ακόμη η ελληνική οικονομία. Ετσι στην τελευταία οικονομική της χρήση η εταιρεία είχε πωλήσεις 65,4 εκατ. ευρώ, χάνοντας περίπου το 57% των πωλήσεων της. Και τα capital controls τίναξαν στον αέρα το επιχειρηματικό σχέδιο για την ανόρθωση της, το οποίο είχε εκπονήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες τον Απρίλιο του 2015. Μετά από τον Αύγουστο του 2015, λέει πηγή από το περιβάλλον του κ. Στρούτση «δεν μπορούσαμε να συνομιλήσουμε με τις τράπεζες». Ως εκ τούτου το μέλλον ήταν προδιαγεγραμμένο. Κι όπως λέει η ίδια πηγή «το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να πληρώσουμε τους εργαζόμενους, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ως εκεί».


(in.gr, 15.04.2016)

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.

κανένα σχόλιο

Leave a Reply