Με τη νέα μέθοδο το παιδί δεν θα κληρονομήσει το σπάνιο σύνδρομο της μαμάς του
Ήρθε στον κόσμο το πρώτο παιδί με τρεις γονείς και τρία DNA. Το πέντε μηνών αγόρι έχει γενετικό υλικό από τη μαμά και τον μπαμπά του, αλλά κι ένα πολύ μικρό ποσοστό γενετικού κώδικα από ένα τρίτο άτομο, μια γυναίκα-δότρια.
Η πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόστηκε από Αμερικανούς γιατρούς που «μετακόμισαν» στο Μεξικό για νομικούς λόγους. Οι γιατροί κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό απαλλαγμένο από το γονιδίωμα της μαμάς του που θα του κληρονομούσε ένα σπάνιο σύνδρομο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η επιτυχημένη μέθοδος σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην ιατρική. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για τη νέα και αμφιλεγόμενη τεχνική.
Το πέντε μηνών μωρό ονομάζεται Αμπραχίμ Χασάν. Γονείς του παιδιού είναι οι Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν από την Ιορδανία, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί εδώ και 20 χρόνια. Η μητέρα φέρει στο γονιδίωμά της σπάνιο σύνδρομο Leigh, που προκαλεί καταστροφή της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον πυρήνα ωαρίου της κ. Σαμπάν και το αντικατέστησαν με τον πυρήνα ωαρίου άλλης γυναίκας, με αποτέλεσμα το μεν πυρηνικό DNA να ανήκει στη βιολογική μητέρα του παιδιού και το μιτοχονδριακό DNA στη δότρια. Το ωάριο που προέκυψε γονιμοποιήθηκε στη συνέχεια με το σπέρμα του πατέρα του νεαρού Αμπραχίμ.
Η αμφιλεγόμενη τεχνική, η οποία επιτρέπει σε γονείς με σπάνιες κληρονομικές ανωμαλίες στο γενετικό τους υλικό να γεννούν υγιή παιδιά, νομιμοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία μετά από έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση.
(Athens Voice, 27.09.2016)
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.
κανένα σχόλιο