Το Καμαμπέρ είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του. |
Το αυθεντικό Καμαμπέρ, ένα από τα δημοφιλέστερα τυριά στη Γαλλία και τον κόσμο, ενδέχεται να εξαφανιστεί, καθώς τα εργοστάσια τυριού που το παράγουν λιγοστεύουν επικίνδυνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Το Καμαμπέρ είναι γαλλικό τυρί από την περιοχή της Νορμανδίας. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό περίβλημα του τυριού και η ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά του.
Το αυθεντικό Καμαμπέρ παρασκευάζεται με αφιλτράριστο νωπό γάλα με τουλάχιστον 38% λιπαρά, από αγελάδες οι οποίες τρέφονται υπό… αυστηρές συνθήκες, στον γαλλικό Βορρά.
Σήμερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, μόνο το 4% από τα 360 εκατ. κεφάλια τυρί Καμαμπέρ που παράγονται ετησίως παρασκευάζεται βάσει της αυθεντικής συνταγής, κυρίως από μικρότερα τυροκομεία, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν νωπό γάλα, παρ’ όλο που είναι πιο ακριβό από το παστεριωμένο.
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το 2007, μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να επιτραπεί η παραγωγή του τυριού με παστεριωμένο γάλα για να μειωθεί το κόστος, ωστόσο οι δικαστές αποφάσισαν πως, σε ό,τι αφορά το αυθεντικό Καμαμπέρ, πρέπει να διατηρηθεί η παραδοσιακή συνταγή.
Βάσει της παράδοσης, το τυρί πρωτοπαρασκευάστηκε από την αγρότισσα και τυροκόμο Marie Harel από το χωριό Καμαμπέρ, στα τέλη του 18ου αιώνα.
Σύμφωνα με έναν μύθο που επικράτησε στις αρχές του 20ου αιώνα, ο ιερέας Charles-Jean Bonvoust από την περιοχή Μπρι κοντά στο Παρίσι, ο οποίος είχε βρει καταφύγιο στο χωριό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, ήταν εκείνος που της εκμυστηρεύτηκε τη συνταγή.
Αν και για τις συγκεκριμένες αναφορές, σε ό,τι αφορά τον ιερέα, δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο και παρήγαγε το ιδιαίτερο αυτό τυρί, ενώ η συνεισφορά της θεωρείται πολύτιμη στην ανάπτυξη ενός δικτύου παραγωγής του Καμαμπέρ σε ευρεία κλίμακα.
Μερικά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της, Cyrille Paynel, ο οποίος γεννήθηκε το 1817, δημιούργησε ένα εργοστάσιο τυριού στο γαλλικό διαμέρισμα Καλβαντός.
Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, οι απόγονοι της Marie Harel ήταν οι μόνοι παραγωγοί που είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία «Καμαμπέρ» για το τυρί τους, ωστόσο από το 1870 και έπειτα, και άλλοι Νορμανδοί παραγωγοί άρχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα.
("Ναυτεμπορική", 15.06.2017)
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.
κανένα σχόλιο