Στην τελευταία θέση (65η) του καταλόγου με τις καλύτερες χώρες για αλλοδαπούς εργαζομένους κατατάσσεται η Ελλάδα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα Expat Insider του InterNations, δικτύου με 2,8 εκατ. αλλοδαπούς εργαζομένους και βάση το Μόναχο της Γερμανίας. Βασικά αίτια για την πολύ κακή βαθμολογία της Ελλάδας είναι οι άσχημες οικονομικές προοπτικές για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα, η κακή ποιότητα της Παιδείας στην Ελλάδα, η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και η γλώσσα.
Στην έρευνα πήραν μέρος σχεδόν 13 χιλιάδες μετανάστες από 166 χώρες, δηλαδή στελέχη επιχειρήσεων που εργάζονται στο εξωτερικό, εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση, φοιτητές και συνταξιούχοι. Τα βασικά αίτια για την τελευταία θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά είναι η χαμηλή ή πολύ χαμηλή βαθμολογία στις κατηγορίες «εργασία στο εξωτερικό», «προσωπικά οικονομικά», «οικογενειακή ζωή», «ποιότητα ζωής», «κόστος ζωής» και «ευκολία εγκατάστασης». Στην κατηγορία «ποιότητα ζωής» η Ελλάδα κατατάσσεται 42η σε σύνολο 65 χωρών, με πρώτη την Πορτογαλία, δεύτερη την Ταϊβάν και τρίτη την Ισπανία.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 13η θέση στην υποκατηγορία «επιλογές αναψυχής», 42η στην υποκατηγορία «ταξίδια και μετακινήσεις», 43η στην υποκατηγορία «υγεία και ευημερία» και 53η στην υποκατηγορία «ασφάλεια», διότι κρίνεται ως η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις (65η) στην πολιτική σταθερότητα (περιέργως η Τουρκία κατατάσσεται στην 63η θέση και η Ουκρανία στην 61η). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η θέση στην κατηγορία «ευκολία εγκατάστασης», λαμβάνοντας σχετικά καλή βαθμολογία στις υποκατηγορίες «ευπρόσδεκτοι» (25η), «φιλικότητα» (25η), «ευκολία εξεύρεσης φίλων» (24η), αλλά μόλις 51η στην υποκατηγορία «γλώσσα». Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατατάσσουν την Ελλάδα 10η στο ερώτημα κατά πόσο νιώθουν άνετα με την κουλτούρα της χώρας όπου ζουν. Αντιθέτως, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση (65η) στην κατηγορία «εργασία στο εξωτερικό», καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση στις υποκατηγορίες «εργασία και καριέρα», «εργασιακή ασφάλεια» και την 63η θέση στην υποκατηγορία «ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής».
Την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα και στην κατηγορία «προσωπικά οικονομικά», προηγούνται Ισραήλ και Ιταλία, και την 46η στην κατηγορία «κόστος ζωής». Ανεπαρκές εισόδημα είναι το σταθερό πρόβλημα των μεταναστών και στις τρεις αυτές χώρες. Το 50% των συμμετασχόντων στην έρευνα δηλώνει πως το εισόδημά του δεν επαρκεί ώστε να καλύψει τα καθημερινά έσοδα στην Ελλάδα (36% στην Ιταλία και 45% στο Ισραήλ). Παγκοσμίως το 19% των εργαζομένων που ζουν σε ξένη χώρα δηλώνει δυσαρεστημένο με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα προσωπικά του οικονομικά, ωστόσο το ποσοστό φτάνει το 51% για όσους ζουν στην Ελλάδα. Τέλος, εντύπωση προκαλεί η πολύ σημαντική υποχώρηση της Βρετανίας κατά 21 θέσεις (σε σχέση με πέρυσι), στην 54η, και των ΗΠΑ κατά 17 θέσεις, στην 43η θέση.
("H Καθημερινή", 07.09.2017)
Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:
Ο Αλέξανδρος Ντάσκας είναι Δικηγόρος Αθηνών και ένας από τους συνδιαχειριστές του ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ.
κανένα σχόλιο