Τα χρήματα της προενταξιακής βοήθειας της Τουρκίας από την ΕΕ δεν έχουν αποδώσει καρπούς

Αποτέλεσμα εικόνας για τουρκία εε

Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προενταξιακή βοήθεια άρχισε να ρέει προς την Τουρκία πριν από μία δεκαετία, τα χρήματα δεν έχουν αποδώσει καρπούς σύμφωνα με έκθεση του λογιστικού βραχίονα της ΕΕ.

Ελάχιστους καρπούς έχουν αποφέρει έως τώρα τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την προστασία της ελευθεροτυπίας, σύμφωνα με έκθεση του λογιστικού βραχίονα της ΕΕ.


Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προενταξιακή βοήθεια άρχισε να ρέει προς την Τουρκία πριν από μία δεκαετία, τα χρήματα που έχουν δοθεί έχουν «μετά βίας» αποφέρει αποτελέσματα σε δομικές ανάγκες διακυβέρνησης, όπως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η καταπολέμηση της διαφθοράς, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Συνολικά η ΕΕ έχει προσφέρει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ως προενταξιακή στήριξη στην Τουρκία για την περίοδο 2007-2020.

Το Συνέδριο δεν αποδίδει ανοιχτά την ευθύνη στην Άγκυρα, όμως παραθέτει την εκτίμηση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η «έλλειψη πολιτικής βούλησης» από την πλευρά των τουρκικών Αρχών έχει επιβραδύνει την πρόοδο. Τονίζει δε ότι ορισμένες «κρίσιμες μεταρρυθμίσεις» έχουν καθυστερήσει.

Η έκθεση αντανακλά τις ιδιαίτερα ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί μετά τα αποτυχημένο πραξικόπημα του προπέρσινου Ιουλίου. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει από το 2005, όμως την τελευταία διετία έχουν «παγώσει».

Αξιολογώντας την ευρωπαϊκή πλευρά, οι ελεγκτές έκριναν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συγκεκριμένους στόχους για την Τουρκία κι ότι εύλογα επένδυσε πρωτίστως στο κράτος δικαίου και τη διακυβέρνηση, καθώς σε αυτά τα μέτωπα έπρεπε να υπάρξει προενταξαική σύγκλιση ανάμεσα στην Άγκυρα και την ΕΕ.

Ωστόσο, η έκθεση επικρίνει την απόφαση της Κομισιόν να μην ενεργοποιήσει ποινές για τη μη υλοποίηση ορισμένων έργων. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έπρεπε να είχε περιλάβει ξεκάθαρα ρήτρα διακοπής της προενταξιακής βοήθειας σε περίπτωση που η Τουρκία παραβίαζε ανοιχτά τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σχετικά με τον συντάκτη της ανάρτησης:

Η ιστοσελίδα μας δημιουργήθηκε το 2008.
Δείτε τους συντελεστές και την ταυτότητα της προσπάθειας. Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ .

κανένα σχόλιο

Leave a Reply